More share buttons
Share with your friends


Submit
4 decembrie 2016

Aparitii in presa
Sursa: Pro TV, Data publicarii: 27 Noiembrie 2016

Romania a progresat in ceea ce priveste usurinta platii taxelor, dar are in continuare probleme. Cate ore pierdem cu actele. In Romania, un antreprenor pierde 160 de ore anual ca sa completeze formulare si sa achite darile. Totusi, la noi in tara lucrurile stau mai bine decat in alti ani.

 

Firmele platesc mai usor taxele catre stat, care sunt, teoretic, mai mici, dupa cum arata un studiu facut in 190 de tari si in care noi ocupam locul 50. Am avansat fata de editia trecuta, iar din 2011 am progresat cu 100 de locuri.

Cand au calculat clasamentul tarilor in functie de cat de usor se platesc taxele, specialistii unei companii internationale de consultanta au luat in calcul trei indicatori: cota de impozitare, orele pierdute pentru plata acestor dari si numarul de taxe.

Surprinzator e ca cel mai bine la usurinta platii taxelor sta Moldova, pe locul 31 in acest clasament anual. Pe ei ii ajuta faptul ca firmele de acolo au impozitare redusa, dar nu se pot lauda si cu stabilitate politica, fiscala, de orice fel. Polonia sta si ea bine, iar Romania are acest loc 50 – nesperat de bun pentru cat de mare e birocratia la noi. Ne urmeaza cehii, ungurii si vecinii bulgari.

Daca ne uitam pe evolutia acestui clasament vedem ca de fapt noi, romanii venim de foarte departe – am fost pe locul 151 acum 5 ani, am coborat, am revenit si ne-am stabilizat aici in ultimii doi ani – locul 50 asadar. Cehii in schimb acum fac cunostinta cu aceasta zona. Moldova e, cum spuneam, destul de volatila. Polonezii vin si ei de departe – pare ca au intentii serioase de simplificare a sistemului fiscal. In timp ce bulgarii nu au o directie prea clara.

Noi stam 161 de ore anual ca sa calculam, declaram si sa platim taxele catre stat, in timp ce in tarile de langa noi media e de 233. Peste 38% din profit merge pe aceste dari, comparativ cu doar 34% cat dau vecinii.

 Ionut Simion, Country Managing partner PwC Romania: „De mentionat ca nu este inclusa reducerea cotei TVA si a cotei de impozit pe dividente care vor intra in urmatorul raport. Principala problema a Romaniei nu este cota efectiva de impunere, ci cota de colectare a impozitelor stabilite in Romania la acest moment.”

Din pacate, Romania nu reuseste sa colecteze decat putin peste jumatate din TVA-ul pe care-l impune, iar evaziunea fiscala si economia neagra sunt estimate la aproape o treime din PIB.
VEZI AICI ARTICOLUL INTEGRAL

Data publicarii: 27.01.2017

În 25.01.2017 a apărut proiectul de ordonanță de urgență pentru pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii în urma ședinței de Guvern, însă aceasta nu a fost adoptat momentan. De aici puteți descărca proiectul și nota de fundamentare.

În forma apărută dar încă neadoptată de Guvern, Programul Start-up Nation România ar urma să ofere finanțări firmelor mici și mijlocii (IMM) care se vor înființa după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Prin urmare, doar societățile noi pot aplica. Guvernul își propune accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de 72,5% pană la 31 decembrie 2020 și 100% pană la 31 decembrie 2023. România are șansa de a crea mai multe locuri de muncă și de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat, se specifică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță.

 
Sursa: Pro TV, Data publicarii: 20 Iulie 2015

Anomaliile statului roman. Guvernul ajuta un antreprenor debutant doar daca este somer si are 24.000 de euro in cont.

Guvernul lasa fara finantare sute de proiecte ale antreprenorilor debutanti. Consultantii trag un semnal de alarma, dupa ce autoritatile au schimbat conditiile prin care un SRL poate obtine 10.000 de euro, bani nerambursabili, de la stat.

Ca sa primeasca punctaj maxim, aplicantul trebuie sa fie si somer si sa vina si cu bani de acasa.

Dupa o jumatate de an de pregatiri pentru o afacere in comert, Valentin a aflat ca a muncit in zadar.

Valentin Batranu, antreprenor: „Deja deschisesem firma, un SRLD, a fost prima mea firma. Am aflat ca regulile jocului s-au schimbat. Trebuia sa venim cu 20.000 de euro de acasa. Acum firma sta degeaba, presupun ca o sa o pun pe zero sau o inchid.”

Andreea Duta, consultant SRLD: „Avem peste 50 de proiecte care s-au pregatit, au facut bugetul, tot ce a trebuit, insa cand au venit modificarile le-au dat peste cap.”

Anul trecut, finantarea era pe principiul „primul venit – primul servit”, doar pentru tinerii pana in 35 de ani. Anul acesta poate lua oricine banii, dar departajarea proiectelor se va face pe anumite criterii.

Astfel, in prezent, debutantul perfect – in viziunea statului – este somer, dar are 24.000 de euro in cont, a facut cursuri de antreprenoriat si vrea sa investeasca in programare IT sau productie. Desi nu a fost in stare sa tina de jobul sau, firma pe care o creaza trebuie sa produca 4 noi joburi, altfel nu primeste procentaj maxim.

Doar 200 de afaceri vor primi bani. Cei care vor sa faca business in comert, turism sau servicii nu pot obtine punctaj maxim.

Andrian Panait, director AIPPIMM: „Prioritar este IT-ul, productie, retehnologizare si, cum v-am spus, numarul de locuri de munca primeaza si el.”

Criteriile de selectie acorda 10 puncte celor care sunt si someri si proprietari de firma, in acelasi timp. Lucru imposibil. Este o greseala de exprimare, sustine directorul departamentului pentru IMM-uri.

Adrian Panait, director AIPPIMM: „Proiectul este la ministerul Justitiei, mai sunt cateva modificari de facut, nu mari, de exprimare”.

Apelul de proiecte se deschide la finalul lunii august. Intre timp, oamenii cauta finantare alternativa pe platformele de strangere de fonduri romanesti.

Remus Pakei, project manager sprijina.ro: „Initiatorul trebuie sa-si posteze proiectul si, in 30 de zile, perioada de promovare, colecteaza fonduri de la sustinatorii lui si fani.”