În acest an, cel mai important program de finanțare pentru a înființa o afacere de Productie de pantofi, este programul Start Up Nation 2022, prin intermediul căruia antreprenorii pot solicita o finantare nerambursabila în limita a 200.000 de lei.
Programul Start-up Nation 2022 ofera un ajutor considerabil, punand bazele unei astfel de afaceri.
Înființarea unui atelier de pantofi realizați la comandă reprezintă una dintre acele idei de afaceri care devin din ce în ce mai populare, ajutată fiind și de posibilitățile vaste de promovare pe care le oferă internetul.
Vânzarea pantofilor realizați manual sau în serie mică prin intermediul mediului online este mult mai facilă decât cele oferite de rețelele clasice de promovare, prin intermediul magazinelor de pantofi și al distribuitorilor. Cu atât mai mult, un antreprenor creativ poate obține fonduri nerambursabile europene sau naționale pentru a-și transforma ideile și pasiunea într-o afacere profitabilă.
Ajutoarele nerambursabile acoperă achiziția de utilaje și echipamente specifice producției de pantofi, dar și alte investiții necesare sunt considerate eligibile și decontate cu până la 100%.
Prin proiect se pot achizitiona echipamente precum:
- mașini de cusut;
- mașini de subțiat pielea;
- presă;
- mașină de ștanțat;
- mașini de cambrat;
- mașină de aplicat tocuri;
- mașini de ștampilat;
- mașină de îndoit;
- mașină de scos calapod;
- mașini de tras vârf/călcâi;
- mașină de tăiat surplusuri de căptușeli;
- calculatoare sau laptopuri pentru o flexibilitate mai mare;
- alte echipamente utile, precum imprimante, scannere, copiatoare sau multifuncționale care încorporează toate aceste funcții într-un singur aparat
- programe software pentru funcționarea echipamentelor IT: soft de operare (spre exemplu Microsoft Windows), soft de editare text (precum Microsoft Office), program antivirus
- salariile și contribuțiile sociale (suma forfetara)
- utilitățile consumate la locul de implementare al proiectului (suma forfetara)
- chiria spațiului în care se desfășoară activitatea (suma forfetara)
Pe măsură ce internetul și rețelele de socializare s-au dezvoltat, producătorii de pantofi au putut să comercializeze în mod direct o parte din ce în ce mai importantă a producției lor. Elementele esențiale ale afacerilor la comandă sunt tocmai apropierea de clientul final și realizarea unor produse de calitate, conform cerințelor și așteptărilor acestuia.
Există o foarte mare diversitate de încălțări de piele, dar se pot cataloga astfel:
- încălțăminte sport: adidași, teniși, bascheți.
- pantofi: bărbătești, de damă, cu toc, mocasini, ciocate, botine, pantofi stiletto..
- încălțăminte de iarnă: ghete, cizme.
- încălțăminte de vară: sandale, șlapi, saboți.
Societatea trebuie sa aiba urmatorul cod CAEN pentru a aplica si obtine ajutorul nerambursabil: 1520 Fabricarea încălţămintei. Această clasă include:
- fabricarea încălţămintei pentru toate scopurile, din orice material, prin orice proces, inclusiv turnare (cu excepţiile mai jos prezentate)
- fabricarea componentelor din piele ale încălţămintei: fabricarea căputelor şi a unor părţi ale căputelor, a tălpilor şi branţurilor, tocurilor etc.
- productia de ghetre, jambiere şi articole similare
In editiile anterioare:
- Finanțarea de la stat a fost în valoare de 200.000 lei, reprezentand 100 % din valoarea proiectului.
- Contribuția beneficiarilor de proiecte a fost de 0 lei iar cheltuiala aferenta cu TVA-ul a fost eligibila în cadrul programului START-UP NATION pentru societatiile neplatitoare de TVA.
- A fost obligatorie crearea unui SINGUR loc de munca și menținerea acestuia pe o perioada de 2 ANI începând cu anul următor implementării proiectului, dar a existat un criteriu de departajare pe numarul de locuri create.
- În editia din 2017 ultimul punctaj admis a fost de 90 cu 3 locuri de munca noi create iar in 2018 ultimul punctaj a fost de 100 de puncte cu 4 locuri de munca noi create.
- Înscrierea proiectului s-a facut pe site-ul ministerului www.aippimm.ro, și anunțul de lansare s-a facut cu cel putin 5 zile înainte. Înscrierea on-line s-a desfășurat in 2017 în sesiune de 30 zile calendaristice iar in 2018 sesiunea a fost dechisa 30 zile lucratoare. Dupa terminarea înscrierilor s-au evaluat proiectele în funcție de punctajul obținut si in functie de criteriile de departajare.
Completeaza mai jos formularul daca doresti sa aplici la programul Start Up Nation in anul 2022 . In momentul in care apare procedura sau avem mai multe informatii despre program, unul dintre consultantii nostri va va contacta: