Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si milocii „Start-up Nation Romania”
Vezi oferta noastra de consultanta completa pentru Programul STARTUP NATION.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat lanseaza in transparenta decizionala Proiectul Hotararii Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a OUG nr 10/2017 ( Programul START UP NATION 2017 ). Normele sunt in faza de proiect. Acestea sufera modificari de la o zi la alta.
Normele finale sunt asteptate pe data de 02 aprilie 2017.
De aici puteti descarca NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION ( varianta aparuta pe 28.02.2017 )
[dlm_email_lock id=”1442″ template=”NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION 2„]
De aici puteti descarca NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION ( varianta aparuta pe 22.02.2017 – Nu mai sunt de actualitate) NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION (1403 downloads)
De aici puteti descarca ORDONANTA DE URGENTA (1576 downloads) privind aprobarea Programului.
De aici puteti descarca NOTA FUNDAMENTARE PROGRAM (1563 downloads)
De aici puteti descarca CODURI CAEN ELIGIBILE (117282 downloads)
CINE POATE APLICA in cadrul START UP NATION?
Societatile cu forma de organizare: SRL, SRL-D infiintate dupa data de 30.01.2017.
Nu au datorii la bugetul de stat. Codul CAEN pe care aplica este activ la data depunerii decontului.
De aici puteti descarca CODURI CAEN ELIGIBILE (117282 downloads)
Nu sunt eligibile urmatoarele coduri CAEN (4028 downloads)
CARE E VALOAREA NERAMBUSABILA in cadrul START UP NATION?
Finantarea de la stat este in valoare de 200.000 lei reprezentand 100 %. Contributia beneficiarilor de proiecte este 0 lei. Cheltuiala cu TVA-ul aferenta, mai nou,este eligibila in cadrul programului START-UP NATION.
Later update 08.03.2017: Se poate obtine finantare si de 100.000 lei cu obligatia de a crea 1 loc de munca.
CARE ESTE MODUL DE DECONTARE in cadrul START UP NATION?
Privind modul de decontare, in data de 28.02.2017, Ilan Laufer, Secretar de Stat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat, a mentionat ca decontarea se va face pe baza de facturi proforme/fiscale neachitate la depunerea decontului. Prin urmare beneficiarii nu trebuie sa beneficieze de surse proprii pentru implementarea proiectului. Mai mult E posibil ca si TVA-ul sa fie eligibil in cadrul programului StartUp Nation. Asteptam normele finale pentru a confirma acest lucru.
CARE SUNT CHELTUIELILE ELIGIBILE in cadrul START UP NATION?
Cheltuielile eligibile pe programul START UP NATION pot face parte din urmatoarele: echipamente tehnologice, aparate de masura si instalatii de masura, autoutilitare din categoria N1, N2, N3, echipamente IT, mobilier, realizarea unei pagini web ( limita 10.000 lei), chirie 12 luni ( limita 22,5 lei /mp se incearca eliminarea limitei) pentru perioada dintre semnarea contractului si depunerea decontului, consultanta ( limita 8.000 lei ), Management proiect ( limita 8.000 lei), cursuri de dezvoltare ( limita 2.500 lei).
Pentru a fi considerate cheltuieli eligibile, costurile aferente chiriei pe 12 luni și activelor necorporale amortizabile asociate planului de afaceri, precum licenţe, software pentru comerţul on-line, software-uri necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare nu pot depăşi 40% din costurile totale eligibile aferente planului de afaceri.
Later update 13.03.2017: S-au adaugat in categoria cheltuielilor eligibile urmatoarele: Salariile 12 Luni ( limita minimul pe economie + taxe ) , Achizitia de spatii, Autoturisme pentru scoli de soferi si rent a car, TVA-ul daca nu se recupereaza ( mai exact firmele neplatitoare de TVA la momentul decontului pot introduce valoarea TVA-ului in decont)
Later update 22.03.2017: Achizitia de spatiu va deveni eligibila, Constructiile vor deveni eligibile in limita a 380euro/mp decontabile pana la 31.12.2018,
CARE SUNT OBLIGATIILE ?
Crearea a unui SINGUR loc de munca si mentinerea acestuia pe o perioada de 3 ani 2 ANI incepand cu anul urmator implementarii proiectului.
O alta obligatie este raportarea catre AIPPIMM pe o perioada de 3 ani. Bunurile achizitionate prin proiectul nu pot fi instrainate/ vandute pe aceasi perioada de 3 ani.
CUM SE FAC INSCRIERILE?
Inscrierea se face pe site-ul ministerului www.aippimm.ro, si anuntul de lansare se face cu cel putin 5 zile inainte. Data estimativa este 2 mai 2017. Inscrierea on-line se desfasoara in sesiuni de 30 zile calendaristice, pana la epuizarea bugetului alocat Programului. Dupa terminarea inscrierilor se vor evalua proiectele in functie de punctajul optinut.
Grila de punctaj ( Valabila din data de 30.03.2017 )
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”1″]
STATUS PROGRAM: Normele de implementare sunt in faza de proiect.
Solicita acum consultanta pentru scrierea proiectului in cadrul Programului Startup Nation 2017.
VEZI AICI pagina dedicata cu CONDITIILE ACTUALE!
Pe data de 25.01.2017 a aparut proiectul de ordonanta de urgenta pentru pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii Start Up Nation in urma sedintei de Guvern, insa nu a fost adoptat momentan.
* Later update: Ordonanta a fost aprobata astazi 27.01.2017
* Later update: Au aparut normele de implementare astazi 22.02.2017
De aici puteti descarca NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION
[dlm_email_lock id=”1072″ template=”NORMELE DE IMPLEMENTARE START UP NATION„]
De aici puteti descarca ORDONANTA DE URGENTA (1576 downloads)
De aici puteti descarca NOTA FUNDAMENTARE PROGRAM (1563 downloads)
In forma aparuta astazi dar inca neadoptata de Guvern, Programul Start-up Nation Romania ar urma sa ofere finantari firmelor mici si mijlocii (IMM) care se vor infiinta dupa intrarea in vigoare a viitoarei ordonante de urgenta. Prin urmare doar societatile noi pot aplica.
Aceasta masura vine in vederea situației dezastruoase din anul 2016 în ceea ce privește rata absorbției și numărul de proiecte depuse, Guvernul își propune accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de 72,5% până la 31 decembrie 2020 și 100% până la 31 decembrie 2023. România are șansa de a crea mai multe locuri de muncă şi de a aduce mai multe resurse la bugetul de stat. <<nota fundamentare Ordonanta>>
Societatile care vor aplica vor putea primi ajutoare de la stat de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 Euro) fiecare, cu o intensitate de 100%, conform proiectului inca neadoptat.
Autoritatea care va getiona acest proram este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat la fel ca si in cazul programelor SRL-D, COMERT, START, etc.. Inscrierile se vor face direct pe site-ul autoritatii.
Daca se va pastra aceasta forma a actului normativ, societatile aplicante nu vor mai veni cu o cota de cofinantare ca in programele din anii trecuti.
Una din probleme cu care s-au confruntat societatile in anii precedenti este aceea ca acestia sunt nevoiti sa faca mai intai cheltuielile din banii lor, pentru ca apoi statul sa le deconteze cheltuielile eligibile in program. De asemenea, in programele de pana acum TVA-ul reprezenta cheltuiala neeligibila, ceea ce insemna ca firmele beneficiare trebuiau sa aiba si acesti bani, urmand ulterior sa il deduca din vanzari sau sa il recupeze de la statul roman.
Programul de finanțare derulat conform prevederilor OUG nr. 6/2011 (ordonanta privind societatilor de tip SRL-D), cu completările și modificările ulterioare urmează a fi modificat în sensul corelării cu prezentul proiect de ordonanță de urgență.
Bugetul alocat pentru acest program ( Start-up Nation Romania ) va fi de de 500 milioane lei.
In acest an, Guvernul isi propune sa finanteze 10.000 de start-upuri in program.
Potrivit ministrului Florin Jianu, programul ar urma sa porneasca de la 1 mai. Dupa ce Guvernul va adota acest proiect de ordonanta de urgenta, in termen de maxim 30 zile de la intrarea in vigoare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat va elabora si supune aprobarii Guvernului o hotarire a Guvernului privind aprobarea normelor de implementare a schemei de ajutor de minimis.
Se estimează crearea a 20 mii noi locuri de muncă în cadrul celor 10 mii întreprinderi nou înființate. Se preconizează că rezultatele obținute prin ajutoarele financiare acordate în baza acestei scheme de ajutor de stat vor conduce la creșterea numărului locurilor de muncă nou create, creșterea încasărilor la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale din taxele și impozitele aferente salariilor, precum și alte impozite și taxe. De asemenea se preconizează creșterea volumului de investiții străine în România precum și creșterea volumului de investiții în cadrul regiunilor defavorizate, cu efecte semnificative asupra atenuării disparităților regionale.
[contact-form to=’office@just-ideas.ro’ subject=’Program ROMANIA START UP’][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Comentariu’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Valentin Duta – office@just-ideas.ro – 0733300044
Ne puteti scrie mai jos pentru informatii suplimentare:
[contact-form to=’office@just-ideas.ro’ subject=’Program ROMANIA START UP’][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Comentariu’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]