În acest an, cel mai important program de finanțare pentru dezvoltarea unui Restaurant, este programul Start Up Nation 2022, prin intermediul căruia antreprenorii pot solicita o finantare nerambursabila în limita a 200.000 de lei.
Programul Start-up Nation 2022 ofera un ajutor considerabil, ajutand dezvoltarea unei astfel de afaceri.
O astfel de activitate care asigura servicii de servire a mesei (la mese, self-catering, consum imediat, livrare la domiciliu) amplasat într-o zonă cu trafic pietonal intens, în apropierea unui centru comercial, spațiu de birouri sau zonă de promenadă poate reprezenta o afacere de succes ce își amortizează investiția într-un timp scurt.
Desfasurarea unei astfel de activitati specifice unui restaurant presupune inchirierea unor spatii adecvate. Achizitionarea prin proiect a unor echipamente specifice si existenta cunostintelor necesare desfăsurarii unei astfel de activităti, sunt vitale pentru succesul afacerii. Aceste echipamente pot include prepararea şi servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau cărucioare fără motor.
Prin proiect se pot achizitiona echipamente precum:
- masini de gatit;
- vitrina refrigeranta;
- robot legume;
- cuptoare;
- dospitoare;
- frigider;
- masina de fiert paste;
- aparat de gatit sub vid;
- friteuza;
- mobilier specific;
- case de marcat fiscale;
- echipamente IT și aplicații software (programe de gestiune, contabilitate, etc);
- hota;
- masina de spalat vase;
- sisteme de ventilare a aerului.
Societatea trebuie sa aiba urmatorul cod CAEN pentru a aplica si obtine ajutorul nerambursabil: 5610 – Restaurante.
Această clasă include activitatea de asigurare a serviciilor de servire a mesei pentru clienţi, fie că sunt serviţi stând la masă sau se servesc singuri dintr-un galantar cu produse, fie că mănâncă mesele preparate în incintă, că le iau acasă sau că le sunt livrate la domiciliu. Aceasta include prepararea şi servirea meselor pentru consumul imediat din autovehicule sau cărucioare fără motor. Această clasă include activităţi din:
- restaurante
- bufete expres
- restaurante fast-food
- pizzerii
- unităţi de alimentaţie care servesc pentru acasă
- vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată
- cărucioare mobile care vând mâncare
- prepararea hranei la standuri din pieţe
Această clasă include de asemenea: activităţi ale restaurantelor şi barurilor conexe transportului, atunci când sunt efectuate de unităţi distincte, altele decât unităţile de transport
In editiile anterioare:
- Finanțarea de la stat a fost în valoare de 200.000 lei, reprezentand 100 % din valoarea proiectului.
- Contribuția beneficiarilor de proiecte a fost de 0 lei iar cheltuiala aferenta cu TVA-ul a fost eligibila în cadrul programului START-UP NATION pentru societatiile neplatitoare de TVA.
- A fost obligatorie crearea unui SINGUR loc de munca și menținerea acestuia pe o perioada de 2 ANI începând cu anul următor implementării proiectului, dar a existat un criteriu de departajare pe numarul de locuri create.
- În editia din 2017 ultimul punctaj admis a fost de 90 cu 3 locuri de munca noi create iar in 2018 ultimul punctaj a fost de 100 de puncte cu 4 locuri de munca noi create.
- Înscrierea proiectului s-a facut pe site-ul ministerului www.aippimm.ro, și anunțul de lansare s-a facut cu cel putin 5 zile înainte. Înscrierea on-line s-a desfășurat in 2017 în sesiune de 30 zile calendaristice iar in 2018 sesiunea a fost dechisa 30 zile lucratoare. Dupa terminarea înscrierilor s-au evaluat proiectele în funcție de punctajul obținut si in functie de criteriile de departajare.
Completeaza mai jos formularul daca doresti sa aplici la programul Start Up Nation in anul 2022 . In momentul in care apare procedura sau avem mai multe informatii despre program, unul dintre consultantii nostri va va contacta: