Principalele modificări de politică fiscala aplicabile începând cu 1 ianuarie 2016
- TVA. Cota generală aplicabilă de la 1 ianuarie 2016 pentru TVA este de 20%.
In continuare se va păstra deductibilitatea limitată la 50% pentru mijloacele de transport persoane când nu sunt utilizate in mod exclusiv in activităţi economice.
Atenţie! Dacă mașina e folosită în interesul personal al administratorului, fără a fi afectată defel activității economice a firmei, atunci atât cheltuială cât si TVA-ul aferent nu va fi deductibila, ci va fi nedeductibil integral.
Se introduce o măsura tranzitorie pentru ajustarea TVA pentru alte bunuri decât cele de capital când acestea nu mai sunt folosite in activităţi taxabile. Se păstrează plafonul de 220.000 lei, reprezentând 65.000 euro la data aderării, reprezentând plafonul de scutire de TVA. Se extind măsurile de taxare inversa (simplificare a TVA fără plata efectivă a TVA) pentru mai multe categorii.
- Noutăţi privind PFA-urile. Fata de anii anteriori, dacă ne uitam la obligaţiile de plată ale unui PFA observăm introducerea obligatorie a contribuţiei individuale la pensii in procent de 10,5% din venitul net realizat. Această contribuţie este plafonată superior la nivelul de 5 x salariul mediu pe economie x 12 luni.
Nou faţă de anii anterior, aceasta contribuţie se plăteşte chiar daca persoana fizica autorizată este salariata la un angajator. Până acum daca făceai dovada printr-o adeverinţa că ai contract de muncă la un angajator era suficient pentru a fi scutit de contribuţia individuală la pensii.
Daca se doreşte PFA-ul poate beneficia de pensie întreagă, doar daca achita si contribuţia de 15,8 % (contribuţia angajatorului). Comparând cu situaţia actuală a Codului fiscal din 2015, acestea sunt contribuţii noi ce nu sunt plătite de un PFA ce este deja salariat. PFA-ul datorează contribuţia la pensii in acest moment dacă veniturile realizate din profesii/activităţi independente sunt singurele sale venituri, lucru de altfel normal.
Baza de calcul a contribuţiei la pensii este decisă de persoana fizica si ca regula aceasta nu poate sa fie mai mică decât 35% din salariul mediu pe economie pentru anul in curs, de obicei atunci când se face declaraţia se alege salariul mediu pe economie, si nici mai mare de 5 ori salariul mediu pe economie.
- Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit in procentul de 0,5% (5 la mie) din cifra de afaceri, fără a depăşi 20% din impozitul pe profit si se pot reporta pe o perioada de 7 ani. Observam majorarea procentului din cifra de afaceri.
De regula, sponsorizările se acorda spre finalul anului, moment in care societăţile au o imagine de ansamblu cu privire la cifra de afaceri realizată si al impozitului pe profit, criterii in funcţie de care se poate stabili nivelul sumei acordate ca sponsorizare.
Începând cu 1 ianuarie 2014, sumele aferente acestor cheltuieli care nu sunt scăzute din impozitul pe profit in anul in care au fost suportate, pot fi reportate in următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se efectuează in ordinea înregistrării acestora (cronologic), in aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit (trimestrial/anual).
- Impozitul pe dividende. Dividendele plătite de o societate, persoana juridica romana, către o alta persoana juridica romana se impozitează cu procentul de 16%. Începând cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividend este in procent de 5%. începând cu 2017, pe lângă 5% impozit pe dividend va fi percepută și o contribuție de 5,5% la asigurările sociale de sănătate. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.
- In cazul in care se doreşte achiziţia unui mijloc de transport se punctează in noul cod fiscal faptul că amortizarea este limitata la 1.500 lei/luna iar valoarea ce va depăşi aceasta suma este nedeductibilă chiar daca mijlocul de transport este vândut ulterior cu profit.