Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

Avantaje salariale in natura

Avantaje in natura acordate salariatilor:

Urmatoarele sume platite in favoarea salariatului reprezinta avantaje de natura salariala conform art 76 alin.3 din Codul fiscal si se vor impozita atat cu impozit pe venit cat si contributii sociale anagjat si angajator. Practic sumele platite in favoarea salariatului se vor adauga la venitul brut urmand a se retine impozitul pe venit si contributiile sociale.

Avantaje salariala in natura 2016

·1.       Contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere, cum sunt cele privind consumul de apa, consumul de energie electrica si termica si altele asemenea;

Trebuie in mod obligatoriu ca punerea acesteia la dispozitia salariatului sa fie justificata prin specificul activitatii, iar locuinta sa faca parte din patrimoniul angajatorului si sa fie administrata prin inchiriere de catre salariat, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca (art. 51 si art. 53 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata).

Prin urmare locuinta trebuie sa fie patrimoniul angajatorului.

2.       Decontarea unor analize medicale de specialitate: ex. control dentar, oftalmologic, etc.

Din punctul de vedere al societatii aceste cheltuieli for fi incluse in venitul brut fiind considerate cheltuieli de natura salariala, acestea vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit conform art. 25 alin.2 (2) Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

3.       Abonamentul la o sala de fitness;

Pentru a atrage angajatii bine pregatiti sau pentru fidelizarea acestora, angajatorii, pe langa salariul din contractul de munca, au tendinta de a acorda angajatilor o serie de beneficii, servicii, cadouri, excursii, dreptul de utilizare a bunurilor companiei, diverse abonamente la sali de sport, etc. Aceste bunuri, servicii sau beneficii de orice fel pe care o persoana fizica le primeste, ca urmare a desfasurarii unei activitati in baza unui contract individual de munca sau in legatura cu acesta, sunt numite Avantaje in Natura si sunt considerate venituri din salarii sau asimilate salariilor.

4.       Masa acordata angajatilor – abonament la catering (in companii in care  nu este interzisă introducerea alimentelor în incinta unității si nici nu exista obligatii potrivit unor legi speciale de acordare a hranei);

Conform pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata. Asadar, contravaloarea mesei oferite angajatilor se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, in luna in care sunt primite.Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajului in natura primit de angajati se vor anexa la statul de plata.

5.       Abonamentele și costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal

 

 

Nu sunt avantaje in natura urmatoarele:

1.       Utilizarea in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50%

2.       Transportul la si pana la locul de munca;

In mod concret, folosirea in scop personal a autovehicului din patrimoniului societatii sau inchiriat de la o terta persoana, indiferent de functia detinuta de salariat constituie avantaj in natura cu exceptia situatiei in care, este folosit pentru deplasare pe distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta la locul de munca/locul desfasurarii activitatii.

3.      Echipamentul de lucru ;

4.      Diurna care se incadreaza in plafonul de 42,5 lei/zi.

5.       Primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr. 95/2006, republicată, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană. Atentie! prime de asigurare nu abonamente la clinici private.

 

Valentin Duta

Categorii:

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button