Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

De ce documente ai nevoie pentru infiintarea unui SRL

Ti-ai transformat pasiunea in afacere si iti doresti sa lucrezi in deplina legalitate? Este momentul sa iti deschizi o firma! Totusi, trebuie sa acorzi atentie tipului de firma spre care te indrepti. Nu stii ce ti s-ar potrivi mai bine si nici care sunt pasii de urmat pentru a te asigura ca firma isi poate desfasura activitatea corespunzator? Ramai alaturi de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla mai multe despre unul dintre cele mai comune tipuri de firme, SRL-ul, si despre ce trebuie sa contina dosarul de documentatie pentru infiintarea acesteia.

Infiintare SRL: la ce sa te astepti

Societatea cu Raspundere Limitata (SRL) reprezinta un tip de firma cu o raspundere limitata in fata legii si este una dintre cele mai flexibile forme. Aceasta poate fi infiintata atat de persoane juridice, cat si de persoane fizice, fara experienta in aceasta activitate. Totusi, este de mentionat numarul mare de documente necesare pentru ca firma in cauza sa fie declarata existenta si recunoscuta de stat. In acest articol enumeram si descriem toate actele care trebuie colectate si adaugate dosarului de infiintare al firmei.

1.Acte necesare infiintare SRL

Toate documentele de care ai nevoie le gasesti online, pe site-ul Ministerului Justitiei, la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Acestea trebuie descarcate, completate si adaugate la dosarul de documentatie. In paralel cu completarea acestor documente, trebuie sa intreprinzi alte cateva actiuni esentiale. De exemplu, verificarea denumirii pe care doresti sa o poarte firma ta, pentru a te asigura ca este unica. Ulterior, este necesar sa iti asiguri un sediu social, fie el cumparat sau inchiriat. Mai jos enumeram si explicam necesitatea acestor documente:

  • Copii dupa actele de identitate ale fondatorului/fondatorilor sau asociatilor;
  • Cerere de inregistrare a SRL-ului in Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) in original;
  • Anexa privind inregistrarea fiscala, in care sunt stabilite, conform Codului Fiscal, cateva informatii de baza importante despre firma: impozitul pe profit preconizat, numarul estimativ de salariati, taxele si impozitele pe care firma le datoreaza statului, TVA-ul, etc., toate acestea in original;
  • Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii denumirii firmei, in original;
  • Documentul care sa ateste dreptul de folosinta pentru sediul social, care trebuie trecut pe numele firmei;
  • Avizul asociatiei de proprietari si al vecinilor cu pereti comuni daca activitatea se desfasoara intr-un sediu la bloc, in forma originala;
  • O declaratie-tip pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor de functionare si desfasurare a activitatii pentru sediu;
  • Actul constitutiv in forma originala.

2.Verificare nume firma, un pas esential in infiintarea unui SRL

In timp ce adaugi documente in dosarul de documentatie pentru inregistrarea firmei, nu uita de un alt pas important: rezervarea unui nume pentru firma ta. Trebuie sa dovedesti ca te-ai asigurat ca numele dorit nu este folosit deja de altcineva. In trecut, acest lucru se putea verifica fizic, la un birou al Registrului Comertului, insa acum se poate realiza online, din confortul casei. Registrul Comertului a pus la dispozitie un portal pentru verificarea denumirii firmei. La final, acesta iti furnizeaza dovada rezervarii unui nume nemaifolosit pana acum, pe care o poti adauga in dosarul tau.

3.Gazduirea unui sediu social firma

Orice firma trebuie sa fie gazduita intr-un sediul social, fie el intr-o casa sau intr-un apartament. De asemenea, sediul poate fi cumparat sau inchiriat. Un alt act important de adaugat la dosar este dovada procurarii unui sediul social pentru firma. Aceasta dovada poate avea mai multe forme, in functie de natura sediului: contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere sau de comodat, titlu de proprietate, carte funciara nu mai veche de 30 de zile, etc. Practic, prin intermediul acestor documente, demonstrezi ca ai drept de folosinta asupra acelui sediu, care trebuie trecut pe numele firmei tale.

4.Ultimul pas: act constitutiv SRL

Actul constitutiv este raspunzator pentru crearea propriu-zisa a firmei si reprezinta o intreaga serie de informatii cu privire la activitatea desfasurata de aceasta. Odata completat, acest document trebuie adaugat la dosarul de documentatie, in forma originala. Mai jos enumeram datele pe care trebuie sa le treci in acest act:

  • Datele de identificare ale fondatorului sau asociatului;
  • Numele administratorului si perioada cat este valabil mandatul acestuia;
  • Forma de organizare a firmei;
  • Denumirea firmei;
  • Adresa sediului social sau, daca este cazul, si adresa sediului secundar;
  • Capitalul social, care reprezinta minim 1 leu pentru fiecare persoana angajata;
  • Cota de participare pe care o detin asociatii fata de profit si pierdere;
  • Codul/codurile CAEN.

Procurarea acestor documente este un proces ce presupune mai mult timp. Te simti impovarat de responsabilitati si consideri ca nu dispui de suficient timp liber pentru a te ocupa de inregistrarea firmei? O solutie excelenta este contactarea unei companii specializate in infiintarea si inregistrarea firmelor de toate felurile. O astfel de companie este Just Ideas, care iti poate infiinta firma asa cum ti-o doresti si in mod gratuit, daca alegi sa achizitionezi un abonament de 24 de luni pentru serviciile de contabilitate.

Categorii:

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button