Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

Dependenta PFA in anul 2016

Mare atentie la dependenta PFA


In noul cod fiscal se stipuleaza ca activitatea dependenta este orice activitate desfasurata de o persoana fizica într-o relatie de angajare generatoare de venituri.

Astfel, noul act normativ introduce un numar de 7 criterii pe care le vom avea in vedere la determinarea activitatii unei persoane fizice, cand vom stabilii daca aceasta persoana desfasoara activitate dependenta sau activitate independenta.

Tot conform noului cod fiscal activitatea independenta este considerata orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica în scopul obtinerii de venituri, care îndeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele 7 criterii:

1. Persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;

Mai exact PFA-ul sa nu lucreze la sediul clientului si dupa programul clientului.

2. Persoana fizica are libertatea de a-si desfasura activitatea pentru mai multi clienti.

Adica PFA-ul isi poate alege singur data prestarii serviciului, locul prestarii serviciului si programul de lucru, în functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara;

3. Riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea.

Aceste riscuri pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, în functie de specificul activitatii;

4. Activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara,

Mai exact PFA-ul foloseste bunurile propri si nu bunurile clientului. Spre exemplu foloseste laptop-ul si masina proprie.

5. Activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii sale intelectuale si/sau a prestatiei sale fizice, în functie de specificul activitatii, nu cu tehnica si capacitatea clientului;

6. Persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;

7. Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane în conditiile legii.

PFA-ul poate angaja personal sau poate subcontracta anumite parti din contractul incheiat cu clientul.Adica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate în desfasurarea activitatii. 

Contractul dintre PFA si client trebuie sa trebuie sa contina, în mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel încat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune în ceea ce priveste desfasurarea activitatii. La încadrarea unei activitati ca activitate independenta, partile trebuie sa aibe în vedere ca raportul juridic încheiat sa reflecte continutul economic real al tranzactiei/activitatii.

 

Va sfatuim sa analizati cu mare atentie criteriile de mai sus, aflate acum in vigoare: Codul Fiscal prevede ca organele fiscale au dreptul sa reconsidere relatia care se afla intre o persoana fizica si o societate din independenta (prestare de servicii) in dependenta (salariat).

Categorii:

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button