Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

I. Obiectiv:  Finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP”

Bugetul programului Electric UP, în primul ciclu de finanțare, va fi de 476 milioane lei (circa 100 milioane euro), care ar ajunge pentru aproximativ 1000 de firme beneficiare.

Procedura publicata in Monitorul Oficial,  Ordonanța de urgență 159/2020

  1. Ghid Electric Up (624 downloads)
  2. OUG Electric Up (312 downloads)  

II. Finantarea nerambursabila:  100.000 Euro / proiect  ( Reprezentand un suport financiar de pana la 100 % din cheltuielile eligibile )

IV. Beneficiari:   

  1. Întreprinderi micro, mici și mijlocii care activează în alte domenii decât HoReCa;
  2. Persoane juridice care activează în domeniului HoReCa (IMM, Întreprinderi Mari, PFA, II, IF).

V.Cheltuieli eligibile:

  1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; echipamente conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contoare inteligente care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice instalat şi care permit colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în
    format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
  2. Cheltuielile cu achiziţia a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare;
  3. Cheltuielile cu proiectarea, obținerea avizelor necesare, montarea şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice și staţiilor de reîncărcare, reprezentând maximum 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
  4. Cheltuieli de consultanță și management de proiect de maxim 7% din valoarea totală eligibilă a proiectului;
  5. Cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea panoului de informare figura 1;
  6. Cheltuielile efectuate pentru realizarea şi instalarea unui sistem de avertizare/semnalare pentru stația de reîncărcare figura 2;
  7. 30% din cheltuielile cu achiziția acumulatorilor de stocare (maxim 30% din valoarea puterii instalate a panourilor fotovoltaice), opțional.

Avantajele montării panourilor solare sunt evidente, pentru economii la factura de curent. De asemenea, pensiunile care vor avea stații de încărcare a mașinilor electrice vor intra în atenția turiștilor care dețin astfel de vehicule.

VI. Număr estimat de beneficiari: aproximativ 1000 societati

 

Măsurile luate urgent de Guvern vizează compensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane în categoria interprinderilor mici și mijlocii. Acest lucru este valabil și ăn cazul domeniului HORECA, înregistrate în urma situației sanitare.

Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți. în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a spus Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacității de producere de energie electrică din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice reprezintă, de asemenea, acțiuni esențiale ale Guvernului.

Prin proiectul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române. Finanțarea este destinată întreprinderilor care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN. Aceasta este una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. O altă activitate prin “Electric UP” este pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. Este necesară și staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

 

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button