Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

Granturi pentru sectorul cultural

Sectorul cultural va primi granturi în valoare de 100 de milioane de euro

Editurile, librăriile, companiile de spectacole și alte firme și organizații neguvernamentale din domeniul culturii vor putea obține fonduri nerambursabile în valoare totală de 100 de milioane de euro, printr-o nouă schemă de ajutoare anunțată miercuri de autorități.

Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au susținut declarații de presă în care au menționat oferirea de noi oportunități pentru firme. Se dorește instituirea unei scheme privind acordarea de ajutoare de stat sub formă de granturi pentru sectorul cultural. Bugetul estimat pentru o astfel de inițiativă este de 100 de milioane de euro. Beneficiarii sunt organizațiile nonguvernamentale (ONG), firmele mici și mijlocii (IMM) și societățile comerciale.

Ar urma să fie lansate două tipuri de granturi:

1.    Microgranturi cu valoare fixă de 4000 de euro;

2.    Granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Ministrul Culturii a declarat că va aduce în discuție la ședința de guvern un memorandum ce vizează un nou acord cu Banca de dezvoltare a Consiliului Europei. Atfel, se vor acorda 270 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii sectorului cultural. Pentru a beneficia de finantarile mentionate mai sus , firmele trebuie să se înscrie în registrul cultural gestionat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală la data depunerii proiectului, conform vicepremierului. De asemenea, trebuie să fi desfășurat activități în ultimii 2 ani în următoarele sectoare: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual sau educație culturală. Cei care au desfășurat un festival cultural care a implicat vânzare de bilete valoarea maximă a ajutorului de stat este, echivalentul în lei, a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului. Pragul nu va depăși 800.000 de euro. În ceea ce privește organizarea de evenimente culturale sunt vizați operatorii culturali care au derulat evenimente culturale în 2019 și au încasat venituri din biletele vândute.

Schema de ajutor de stat prezentată astăzi vizează 5 măsuri:

Măsura A: microgranturi
Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilet
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.

Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale
Operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete.
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediția din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura C – Granturi pentru organizare evenimente culturale
Operatorii culturali au organizat evenimente culturale în anul 2019 și au venituri din bilete vândute
C.1 Evenimente muzicale și evenimente de tip stand-up comedy:
Între 1 – 10 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Între 11 – 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 – valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical și stand-up comedy:
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura D – Granturi pentru librării
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.

Măsura E – Granturi pentru edituri
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Etapa de preînscriere în registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o săptămână. Această etapă este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel încât bugetul alocat să fie și cel necesar și suficient. După ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus în consultare publică. Termenul estimat pentru operaționalizarea schemei va fi începutul anului 2021.

Bugetul estimat este de 100.000.000 Euro.

 

Pentru toate situațiile este obligatoriu să nu se depășească plafonul de 800.000 euro

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button