Odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal se modifica si sistemul de impozitare a proprietatilor imobiliare functie de destinatia cladirii, adica rezidentiala sau nerezidentiala, si nu in functie de detinatorul ei (persoana fizica sau persoana juridica), cum se intampla in prezent.
Pentru orice spațiu unde există domiciliul fiscal al unei persoane este necesar să existe un contract de închiriere, comodat sau alt tip de contract pentru cedarea folosinței bunurilor, în care să fie stipulată exact suprafața folosită , folosită pentru domiciliul fiscal. Precizarea este necesară în orice situație.Este recomandabil să revizuiți documentele încheiate cu proprietarii.
Dacă la domiciliul fiscal respectiv nu se desfășoară activități de comerț, producție sau servicii ci este utilizat exclusiv pentru scopuri administrative, atunci impozitul pe clădirea respectivă este similar clădirilor rezidențiale. Din 2016, cladirile rezidentiale , impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a cladirii.
Cota va fi stabilita prin hotarare a consiliului local.
Dacă însă la domiciliul fiscal se desfășoară activitate economică:
– se va datora impozit pe clădiri nerezidențiale de 0,2%-1,3% sau 2% după caz, asupra valorii stabilite cum am arătat anterior, pentru întreaga clădire dacă aceasta este folosită integral pentru activitate economică sau nu se poate determina care parte din clădire este afectată activității economice
– se va datora impozit pe clădiri nerezidențiale 0,2%-1,3% sau 2% după caz, asupra valorii stabilite cum am arătat anterior, doar pentru partea de clădire folosită pentru activitate economică așa cum rezultă din actele încheiate între părți, iar pentru restul clădirii impozitul se va calcula după regulile aplicabile clădirilor rezidențiale, iar impozitul total va fi dat de suma celor două.
Important : Cota de impozit creste la 2% daca valoarea cladirii nu este evaluata de un evaluator autorizat.