Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

Modificari cod fiscal 2016 – JUST IDEAS

Codul Fiscal pentru anul 2016 a fost promulgatpe data  de presedinte, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial, moment de la care va fi valabil incepand cu 1 ianuarie 2016.

Principalele modificari :

TVA:

Reducerea TVA la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Art. 291. – (1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:
a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până la data de 31 decembrie 2016;
b) 19% începând cu data de 1 ianuarie 2017.

 

Impozit pe microintreprinderi :

Cota de impozitare pentru microintrepinderi ramane la 3%. Cu exceptia unei cote speciale de 1%pentru primii 2 ani, pentru persoanele juridice nou infiintate care au cel putin un singur angajat, sunt constituite pe o perioada mai mare de 48 de luni si nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

Impozit pe profit :

  • Cota  impozitului pe dividende scade de la 16% la 5%, incepand cu 1 ianuarie 2017;
  •  Simplificarea modului de calcul al cheltuielilor de protocol deductibile si a rezervei legale, prin raportare la rezultatul contabil, fara a se mai ajusta cu veniturile neimpozabile si cheltuielile aferente acestor venituri, cota de 2% ramanand aceeasi;
  • Cheltuielile cu sponsorizarea sau majorat la 5 la mie din cifra de afaceri.
  • Cheltuielile sociale deductibile s-au majorat la 5% aplicata fondului de salarii.
  • Ajustarile pentru deprecierea mijloacelor fixe si a stocurilor pot fi dedutibile daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: au fost distruse ca urmare a unor calamitati naturale; au fost incheiate contracte de asigurare; au fost degradate calitativ si se face dovada distrugerii; au termen de valabilitate/expirare depasit.
  • Cheltuielile efectuate in numele angajatilor, la schemele de pensii facultative si la primele de asigurare de sanatate, sunt deductibile integral, dar ce depaseste 400 de euro/salariat sunt asimilate salariilor si se impoziteaza ca atare.
  • Activitatile de natura pariurilor sportive se impoziteaza cu 16%.

 

Valentin Duta

Categorii:

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button