Tu vino cu ideea, de restul ne ocupam noi!

Modificari PFA 2023

Persoanele fizice autorizate (PFA) precum și alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente urmează să aibă un regim fiscal modificat din 2023.

Persoanele fizice care desfășoară activități independente vor putea opta pentru impunerea la normă de venit doar dacă venitul brut realizat în anul anterior este de maxim 25000 EUR. Cei care depășesc acest plafon vor trece automat la impunerea în sistem real.

In prezent, pentru veniturile obtinute din alte surse ori din activitati independente se datoreaza impozit de 10%, iar contributiile (CAS si CASS) se achita obligatoriu daca sumele obtinute pe an depasesc pragul de 12 salarii minime brute pe economie.

Ce schimba in cazul CAS din 2023

Dacă venitul impozabil al contribuabilului  este între 12 și 24 de salarii minime pe economie, atunci baza de calcul a CAS nu poate fi mai mică de 12 salarii minime, dar dacă venitul este mai mare de 24 de salarii minime atunci se va plăti CAS la echivalentul a 24 de salarii minime pe economie.

Ce schimba in cazul CASS din 2023

– Persoanele care obtin venituri anuale sub plafonul de 6 salarii minime nu vor datora contributii. Pana acum nu se datorau sub plafonul de 12 salarii minime. Asadar, statul va lua bani de la cei care castiga peste plafonul de 6 salarii minime.

– Persoanele care obtin venituri cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute vor datora contributii, insa acestea se vor calcula la nivelul a 6 salarii minime brute.

– Persoanele care au venituri cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute vor datora contributii la nivelul a 12 salarii minime.

– Persoanele care obtin venituri anuale care depasesc 24 de salarii brute vor datora contributii la nivelul a 24 de salarii brute pe economie

Categorii:

Etichete:

Daca ti-a placut, distribuie pe:

Call Now Button