O spălătorie de textile necesită o dotare complexă cu utilaje și echipamente noi și moderne care să automatizeze cât mai mult fluxul de producție. De aceea, investiția într-o spălătorie de textile trebuie să urmărească achiziția unor echipamente cât mai diversificate pentru a spori numărul serviciilor oferite clienților finali.
Realizarea investiției cu ajutorul Start-up Nation va permite antreprenorului să își achiziționeze un număr mai mare de utilaje.
Spalatoria de textile este un proiect de succes in 2019 pe programul Start Up Nation 2019.
Acest tip de proiect poate acumula punctajul maxim : 100 puncte.
O spălătorie de textile este o idee de afaceri cu șanse foarte mari de reușită în mediul urban, dacă este amplasată în zonele rezidențiale sau industriale. Investiția necesară poate fi foarte diferită de la un caz la altul, în funcție de volumul de activitate.
În acest an, cel mai important program de finanțare pentru a înființa o spalatorie ecologica este Start-up Nation, prin intermediul căruia antreprenorii își pot recupera 100% din investiția realizată, în limita a 200.000 de lei.
Programul Start-up Nation ofera un ajutor considerabil, punand bazele unei astfel de afaceri.
Afacerile de tip spălătorie de articole textile și îmbrăcăminte din blană sunt în creștere, datorate cererilor venite din partea persoanelor fizice, dar și a operatorilor comerciali (spitale, hoteluri, restaurante, etc). Fie că vorbim de o curățătorie ecologică sau de una chimică, investiția inițială este una semnificativă, iar pe lângă aceasta trebuie să luați în considerare și costurile consumabilelor (consum energie, detergenți și adjuvanți, instrumente finisare, ambalare, etc) .
O spălătorie de articole textile are nevoie de o dotare complexă cu utilaje și echipamente tehnologice noi de aceea investiția trebuie să urmărească achiziția unor echipamente moderne și cât mai diversificate pentru a spori calitatea serviciilor oferite clienților.
În funcție de specializarea și capacitatea spălătoriei, poate oferi următoarele servicii:
- Spălătorie și curățătorie industrială a articolelor textile (îmbrăcăminte, draperii, covoare),
- Spalătoria și curățătoria uscată a produselor din blană,
- Călcarea articolelor textile,
- Colectarea şi livrarea lenjeriei etc.
- Curățătorie de articole din piele;
- Spălătorie pentru cămăși și rufe;
- Spălătorie din spitale;
- Spălătorie din hoteluri;
- Spălătorie din pensiuni.
Iată care sunt principalele echipamente necesare pentru a înființa o spălătorie de textile:
Echipamente pentru călcat:
- calandre;
- fiare de călcat;
- boilere și fiare de călcat;
- mese de călcat;
- Manechin pentru călcat.
Mașini de spălat rufe:
- cu centrifugare medie;
- cu centrifugare ridicată;
- mașini de spălat cu barieră de igenizare.
Societatea trebuie sa aiba urmatorul cod CAEN pentru a aplica si obtine ajutorul nerambursabil: 9601 Spălarea şi curăţarea (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană
Codul CAEN 9601 include:
-spălarea şi curăţarea uscată, călcarea etc., a tuturor tipurilor de articole de îmbrăcăminte (inclusiv din blană) şi textile, utilizând echipamente mecanice, manuale sau maşini cu auto-servire ce funcţionează cu monede, pentru publicul larg sau pentru clienţi industriali sau comerciali,
-colectarea şi livrarea lenjeriei
-şamponarea carpetelor şi covoarelor; curăţarea draperiilor şi a perdelelor, la domiciliul clienţilor sau nu
-curăţarea rufăriei, uniformelor de lucru şi altor articole similare, de către spălătorii
Codul CAEN 9601 exclude:
-închirierea îmbrăcămintei, alta decât uniformele de lucru, chiar dacă curăţirea acestor articole este o parte integrantă a activităţii, vezi cod CAEN 7729
-repararea şi modificarea îmbrăcămintei, vezi cod CAEN 9529
Completeaza mai jos formularul daca doresti sa aplici pe programul Start Up Nation in anul 2019