Incepand cu data de 1 februarie 2017, angajatii care au sau fac abonamente medicale la clinici private vor putea obtine o deducere a impozitului in limita a 400 euro/an.
Asta inseamna cca 34 euro/luna sau 155 lei/luna ( echivalentul in lei). Prin urmare scutirea de care beneficiaza salariatul este de 16% din 155 lei, aproximativ 25 lei lunar. Scutirea se va face in baza contractului de servicii medicale pe care angajatul trebuie sa il prezinte angajatorului.
Aceasta modificare a se face prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Codului fiscal.
Textul din ordonanta privind aceasta modificare:
La articolul 78 alineatul (2) litera a), punctul (iv) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;”.
Este vorba despre deducerea serviciilor medicale furnizate sub forma de abonamente platite personal de angajati.
Prin urmare acestea nu trebuie confundate cu abonamentele platite de societate in numele angajatilor.
Abonamentele platite de societate intra in categoria Avanteje in natura si conform art 76 alin.3 se vor impozita atat cu impozit pe venit cat si contributii sociale anagjat si angajator.
Aici un articol despre avantaje in natura.
Valentin Duta – Expert Contabil