Star-Tech Innovation (Noul program Start – UP).
Ministerul Economiei, prin reprezentanții secretarii de stat Liviu Rogojinaru, Daniela Nicolescu și secretarul de stat în MEEMA Emil-Răzvan Pîrjol au avut în 1 iulie 2020 o nouă rundă de consultări cu reprezentanții mediului de afaceri pe tema accesării schemelor de sprijin pentru companiile afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. Discuțiile s-au axat pe stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru repornirea activității IMM-urilor, capital de lucru și investiții. Reprezentanții mediului de afaceri au transmis propuneri pentru acordarea acestor fonduri, care vor fi analizate în cadrul consultărilor în derulare dintre Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană.
Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi cu o valoare estimată la 42.000 euro.
Conform Planului national de relansare economica, Programul Star-Tech Innovation Romania are că obiectiv finantarea start-up-urilor inovative. Se vor acorda granturi de o valoare estimata la 42000 euro. Pentru moment nu se cunoaste valoarea totala a bugetului pentru aceasta linie de finantare nerambursabila, dar Guvernul estimeaza ca vor beneficia circa 7000 de noi IMM-uri.
Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri
Guvernul a anunțat lansarea programului Star-Tech Innovation (Noul program Startup Nation), in cadrul documentului „Planul Național de Investitii si Relansare Economica – Iulie 2020.
Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7000 de noi IMM-uri prin programul StarTech Innovation ( noul Program Startup Nation ).
Programul Start-Up Nation isi schimba numele în Star-Tech Innovation si isi creste bugetul fata de alocarea din Legea bugetului de stat pe anul 2020. Astfel, se vor acorda fonduri nerambursabile de pana la 42.000 de euro.
CARE ESTE VALOAREA NERAMBUSABILA in cadrul STAR TECH INNOVATION ?
Finantarea de la stat este in valoare de 200.000 lei reprezentand 100 %. Contributia beneficiarilor de proiecte este 0 lei. Cheltuiala cu TVA-ul aferenta este eligibila in cadrul programului STAR TECH INNOVATION.
CARE ESTE MODUL DE DECONTARE in cadrul STAR TECH INNOVATION ?
Pentru decontarea proiectului se vor folosi ambele variante de decontare: „Cerere de plata” si „Cerere de rambursare”
„Cerere de plata” – presupune livrarea echipamentelor de catre furnizor pe baza unei facturi cu plata la termen. Termenul de incasare este de 45 zile.
„Cererea de rambursare” – este de doua feluri, din surse proprii sau prin creditul punte.
Cum alegi un consultant bun pentru STAR TECH INNOVATION ?
In primul rand va uitati la experienta din anii trecuti si la rata de succes a acestuia. Portofoliu nostru de proiecte castigate il gasiti aici.
CARE SUNT CHELTUIELILE ELIGIBILE in cadrul STAR TECH INNOVATION ?
1. Echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnică de calcul tip PC, format din: unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncţională, inclusiv sisteme portabile, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video
2. Achiziționarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ
3. Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci
4. Achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale
5. Achiziţionarea de echipamente de încălzire sau climatizare
6. Salariile, Servicii de contabilitate, utilitățile (energie electrica, gaze, salubritate, abonament telefon si internet) și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru;
7. Realizarea unei pagini web pentru prezentarea activității ( Limita 4000 lei );
8. Active necorporale referitoare la brevete de inventie , francize;
9. Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale ( Limita 1000 lei );
10. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal;
11. Consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi implementarea proiectului, dar în valoare eligibilă de maxim 8000 lei;
12. Software-uri necesare desfăşurării activităţii
Conditii de baza pentru programele de relansare economica:
1. Programul de sprijin pentru microintreprinderi ( 2000 euro valoare microgrant ) ( program in dezbatere publica )
2. Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri Buget ( valoare grant 5000 euro – 150.000 euro ) ( program in dezbatere publica )
3. Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică pentru IMM-uri ( valoare grant 50.000 euro – 200.000 euro ) ( program in dezbatere publica )
6. Granturi de sprijin pentru structurile sportive ( valoare grant 200.000 euro )
7. Granturi pentru investitii pentru microintreprinderi ( valoare grant 25.000 euro – 200.000 euro )
9. Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari
10. Granturi pentru Start-up-uri pentru studenti in domenii competitive si inovative